Η Ουκρανία κατέχει την 4η θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή μανιταριών
Η Ουκρανία κατέχει την 4η θέση στην παραγωγή μανιταριών στην Ευρώπη - μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει μια πολύ φθηνότερη πηγή πρώτων υλών για την καλλιέργεια μανιταριών, και ως εκ τούτου τη δυνατότητα ανάπτυξης.
Αυτό δήλωσε η ανώτερη λέκτορας του τομέα της τεχνολογίας επεξεργασίας και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων του Κρατικού Αγροτεχνικού Πανεπιστημίου της Ταυρίδας, Ιρίνα Μπαντούρα στο συνέδριο «Σύγχρονη μανιταροπαραγωγή 2017», που διοργανώθηκε από την Ουκρανική επιχειρηματική ανάπτυξη της παραγωγής φρούτων και λαχανικών.
«Η Ουκρανία είναι στην 4η θέση της παραγωγής μανιταριών στην Ευρώπη. Μπροστά είναι μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Κάθε Ουκρανός καταναλώνει κατά μέσο όρο 1,8 κιλά μανιταριών ετησίως» - είπε η εμπειρογνώμονας.
Επίσης η κα Μπαντούρα τόνισε ότι η Ουκρανία έχει καλές προοπτικές για την παραγωγή βιολογικών μανιταριών.
«Η Ουκρανία, σε σύγκριση με άλλες χώρες, έχει μια ισχυρή βάση πρώτων υλών για την καλλιέργεια μανιταριών. Άχυρο και φλοιοί πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, όλοι οι παραγωγοί των σπόρων στην Ουκρανία έχουν την εμπειρία για την παροχή μυκήλιου καλής ποιότητας. Τα πλεονεκτήματα αυτά επιτρέπουν την επέκταση της γκάμας προϊόντων», δήλωσε.
Σύμφωνα με αυτήν, στην Ουκρανία υπάρχουν βαθιές επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και μια μεγάλη συλλογή στελεχών. Ανάμεσα σε αυτά, περισσότερα από 200 στελέχη μυκήλιου είναι παραγωγικά.
Μετάφραση: Κίρα Βερεστσάγκινα
Πηγή: 1