Μαύρο χαβιάρι made in Ukraine
Σε ένα χωριό στη περιοχή του Κίεβου, εδώ και επτά χρόνια λειτουργεί μία ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία παράγει το δημοφιλές εκλεκτικό προϊόν: μαύρο χαβιάρι.
Φέτος η πρώτη παρτίδα αποστέλλεται στη Γαλλία.
Σήμερα στην εγκατάσταση ζούνε 40 χιλιάδες οξύρρυγχοι. Τα πρώτα 250 κιλά του χαβιαριού κατάφεραν να συλλέξουν μόνο στο έβδομο έτος της δραστηριότητας. Στην ιχθυοκαλλιέργεια, υπάρχουν σε σύνολο 50 δεξαμενές για τα ψάρια των διαφορετικών μεγεθών. 100 γραμμάρια χαβιαριού ουκρανικής παραγωγής κοστίζουν UAH 1600-2500 ( ~ 55-85 EUR). Η επένδυση 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ στην παραγωγή ακόμα δεν έχει εξοφληθεί. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 4 χρόνια.
Στην Ουκρανία είναι δύσκολα να πωληθεί το χαβιάρι. Η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω των υψηλών τιμών (σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο στην Ουκρανία). Για αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται.