Στην Ουκρανία καλλιεργούνται μαρούλια και βότανα στο νερό
Η χρήση της τεχνολογίας υδροπονικής καλλιέργειας είναι πιο οικονομική από το πότισμα των φυτών στο ανοιχτό πεδίο.
Στην ιστοσελίδα Εθνικής βιομηχανικής πύλης (укр.. - Національний промисловий портал) αναφέρεται πως ο ολλανδός Michael Honders που μένει στην Ουκρανία εδώ και 4 χρόνια, βοηθά στην καλλιέργεια μαρουλιού και των αρωματικών φυτών ακολουθόντας την ευρωπαϊκή τεχνολογία.
Ο Michael αποφάσισε να κάνει καλλιέργεια των μαρουλιών στην περιφέρεια του Λβιβ.
Σε ειδικούς δίσκους φελιζόλ του διαστάσεως 60 με 40 εκ υπάρχουν 24 μικρές εμβάθυνσης για την μαζική τύρφης. Πρώτον, σπείροντα σπόρια σε μορφή σβόλων και στη συνέχεια τα αφήνουνε για 48 ώρες σε ξεχωριστές αίθουσες για τη βλάστηση. Η θερμοκρασία στο χώρο - περίπου 20 βαθμούς Κελσίου, και η υγρασία - σχεδόν 100%. Μετά την φύτρωση φυτών, οι ίδιοι δίσκοι σπορίων βυθίζονται σε μία από τις τέσσερις πισίνες, όπου μπορούν να κολυμπήσουν για 21 ημέρες. Ο συνολικός χρόνος παραγωγής - περίπου ένα μήνα, και το χειμώνα - 50-55 ημέρες.
«Η χρήση της τεχνολογίας υδροπονικής καλλιέργειας είναι πιο οικονομικό από το πότισμα των φυτών στο ανοιχτό πεδίο. Το νερό είναι στατικό και δεν χάνει βασικές λειτουργικές ουσίες του για 3-5 χρόνια. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το θερμοκήπιο μπορεί να λειτουργήσει όλο το έτος», - λέει ο διευθυντής της επιχείρησης.
Απόδοση - 2 εκατομμύρια θάμνοι του μαρουλιού μες ένα χρόνο σε μια έκταση 7800 τετραγωνικών μέτρων.
Τιμή διαφορετικών τύπων μαρουλιού - από 100 UAH ανά κιλό (γύρω τις 3 ΕΥΡΩ), μαϊντανό και άνηθο - 120 - 150 UAH (4 με 5 ΕΥΡΩ), μέντα και ρόκα - 250 UAH (γύρω τις 8,5 ΕΥΡΩ), κρεμμύδια shnit - 390 UAH ανά κιλό (γύρω τις 13 ΕΥΡΩ).
Μετάφραση: Κίρα Βερεστσάγκινα
Πηγή: 1