Από την αρχαιότητα, το κέντημα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού κάθε λαού. Τα κεντήματα των παραδοσιακών ουκρανικών ενδυμάτων συνενώνουν την ομορφιά, τη διακόσμηση, τους μύθους, τα φυλακτά και τον κόσμο των κατόχων τους.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Club of Ukrainian women in Greece (ΜΚΟ «Βορυσθένης»), με την υποστήριξη του δικτύου Melissa Network, διοργανώνει τον εορτασμό της Ημέρας της Βισιβάνκα στην Αθήνα. Φέτος, χάρη στους φίλους μας στο Σύλλογο Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας «Φάρος», θα παρουσιάσουμε μοναδικές ουκρανικές παραδόσεις και στην Πελοπόννησο, στην Πάτρα και στο Κατάκολο.

Συνολικά, για την Ημέρα της Βισιβάνκα στην Αθήνα έχουμε ετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 17 Μαΐου έως τις 20 Μαΐου, με κύριο σκοπό τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με το μοναδικό ουκρανικό πολιτισμό και θα δείξουμε επίσης ότι το κέντημα είναι μια διαχρονική μόδα.
Συγκεκριμένα:

Στην ΟΙΚΙΑ ΘΕOΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ, (Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια, Αθήνα)

• Η έκθεση «Οι θρύλοι ξαναζωντανεύουν στα κεντήματα» παρουσιάζει:
- αυθεντικές Ουκρανικές παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής του Borschyv, από την ιδιωτική συλλογή της Βίρα Ματκόβσκα (http://www.matkovska.com/en/collection-of-borshchiv-shirts.html).

Η VIRA MATKOVSKA είναι λάτρης του κεντήματος, συλλέκτρια εθνικών ενδυμάτων και γνωστή στην περιοχή του Ternopil και στο εξωτερικό.

Ανησυχώντας για τη διατήρηση των ουκρανικών παραδόσεων, η Vira Matkovska συγκέντρωσε πάνω από 1.500 δείγματα από σχεδόν κάθε χωριό της περιοχής του Borshchyv. Μοναδικά αρχαϊκά σχέδια και τεχνικές κεντήματος (μερικές από αυτές έχουν ήδη χαθεί) προσδίδουν μια εξαιρετική ιστορική και καλλιτεχνική αξία στη συλλογή.

Το χαρακτηριστικό της συλλογής, που τη διακρίνει ανάμεσα σε άλλες συλλογές της Ουκρανικής λαϊκής τέχνης, είναι η παρουσία μπλουζών από τα μέσα του 20ου αιώνα, οι οποίες δημιουργούσαν τότε μια αξέχαστη εντύπωση σε ξένους ταξιδιώτες και τουρίστες.

Τα παλαιότερα κομμάτια της συλλογής χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι αξεπέραστα για την πρωτοτυπία τους και την καλλιτεχνική τους ποιότητα τα δείγματα των πουκάμισων γάμου και εορταστικών γυναικείων μπλουζών, τα οποία έχουν γίνει σπάνια υποδείγματα όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στο εξωτερικό.


- συλλογή των παραδοσιακών κούκλων-γούρι «Μότανκα» της γνωστής χειροτέχνιδας Λιουντμίλα Πάβλοβα. 

Η LYUDMILA PAVLOVA είναι η τιμωμένη καλλιτέχνιδα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το επάγγελμά της είναι φαρμακοποιός, αλλά σύμφωνα με την κλίση της είναι εθνογράφος. Για περισσότερα από 10 χρόνια, η Lyudmila Pavlova αναπαράγει το ουκρανικό αυθεντικό κοστούμι σε μικρό μέγεθος. Οι κούκλες-μότανκα της δεν είναι μόνο ένα όμορφο φυλακτό, αλλά και η ιστορία μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ουκρανίας. Η κούκλα «Λεμκίνια» αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη στο διαγωνισμό του μουσείου του Ivan Gonchar. Άλλη μία κούκλα, η «Γουτσούλοτσκα» παρουσιάζεται στην έκθεση του κρατικού μουσείου των παιχνιδιών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 17 Μαΐου (ώρα 7μμ), θα μιλήσουμε για την ιστορία της δημιουργίας των εκθεμάτων και για τις ιδιαιτερότητές τους. Θα ακολουθήσει φιλικό κέρασμα με πιάτο ουκρανικής λαϊκής κουζίνας «Borsch με κρέμα γάλακτός και αλμυρά τσουρεκάκια»
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας: 18/05 από 16:00 έως 20:00
19/05 – από 16:00 έως 19:00
20/05 – από 11:00 έως 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

• Εργαστήρια για την δημιουργία των κούκλων-γούρι «Μότανκα» και τεχνικές του κεντήματος του Borschyv

19 Μαΐου: κούκλα-γούρι Μότανκα , ώρα 4μμ
20 Μαΐου: τεχνική κεντήματος με μάλλινα νήματα «βερχοπλούτ», ώρα 12μμ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ με κράτηση θέσης στο τηλ. 690-7588485

Στρογγυλό τραπέζι (συζήτηση) με θέμα: Ο ρόλος των κοινοτήτων (συλλόγων, ΜΚΟ κλπ.) στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας. Με τη συμμετοχή κοινοτήτων διάφορων χωρών της Αθήνας. Συμμετοχή με πρόσκληση.

Μουσική εκδήλωση «Ημέρα της Βισιβάνκα στην Αθήνα», 20 Μαΐου, ώρα 5μμ

Μουσική και χοροί με τη συμμετοχή των ταλέντων της ουκρανικής κοινότητας της Αθήνας, γνωριμία με την ουκρανική κουζίνα.
Παρουσίαση του έργου «Γεννημένοι στη Βισιβάνκα»
Επίτιμες προσκεκλημένες: οι Ουκρανές σχεδιάστριες μόδας Oksana Polonets και Maria Antoniak .

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ EL JIRON (οδ. Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό), 18 Μαΐου, ώρα 7μμ

Φιλανθρωπική επίδειξη μόδας από κορυφαίες Ουκρανές σχεδιάστριες.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Για κράτηση τραπεζιών στο τηλ. 697-3022511


OKSANA POLONETS: Η επιτυχημένη Ουκρανή σχεδιάστρια μόδας κέρδισε γρήγορα την αναγνώριση, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στο εξωτερικό. Τα έργα της είναι ενδυμασίες στο ουκρανικό στυλ από καθημερινές φορεσιές έως γαμήλιες εμφανίσεις. Αλλά το κύριο μήνυμα της σχεδιάστριας είναι ότι τα εθνικά ρούχα μπορούν να είναι κομψά, εκλεπτυσμένα, για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και για κάθε στιγμή.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της δουλειάς ως σχεδιάστρια, έχει λάβει δεκάδες βραβεία και επαίνους και έχει κάνει εκατοντάδες επιδείξεις μόδας στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστρία, στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2016 η TM Oksana Polonets παρουσιάστηκε στο κόκκινο χαλί της τελετής Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Το 2017, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Μαρίνα Ποροσένκο επέλεξε ένα φόρεμα Oksana Polonets για να γιορτάσει την 26η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας!

Για τη σημαντική συμβολή στον πολιτισμό της Ουκρανίας και τη σχεδίαση ενδυμάτων υψηλής ραπτικής σε παραδοσιακό στυλ, στη TM Oksana Polonets απονεμήθηκε το «Χρυσό σύμβολο ποιότητας εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών της Ουκρανίας».

Η MARIA ANTONIAK είναι ιδρύτρια και εμπνευστής της TM «TkaneVbrane».

Δημιουργεί στον τομέα των παραδοσιακών και πειραματικών υφαντών, των λαϊκών ενδυμάτων και της ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε εθνικό επίπεδο, διεθνείς καλλιτεχνικές παραστάσεις, φεστιβάλ και είναι συντονίστρια τέχνης του έργου «χώρος της έμπνευσης» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχορήγησης «Creative Europe».

Το έργο «TkaneVbrane» είναι ένας συνδυασμός αυθεντικότητας και νεωτερικότητας, που εκφράζεται με τη μορφή, το χρώμα, το στολίδι, το σχέδιο του καλλιτέχνη και την αποτύπωσή τους μέσα από την υφαντική.


Στο MELISSA NETWORK (οδός Φερών 18, πλατεία Βικτωρίας), 19 Μαΐου, ώρα 11πμ


Εργαστήριο για την τεχνική δημιουργίας παραδοσιακής κούκλας-γούρι Μότανκα για όλους τους ενδιαφερόμενους, από τη γνωστή χειροτέχνιδα Λιουντμίλα Πάβλοβα

Σεμινάριο «Πώς να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επιχείρηση» (στα Ουκρανικά)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ με κράτηση θέσης στο τηλ. 690-7588485

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις έχουν φιλανθρωπικό σκοπό, την υποστήριξη του ουκρανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος «I am the Future of Ukraine» για τη θεραπεία των καρκινοπαθών παιδιών.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τους εταίρους μας: το Melissa Network, το Σύλλογο Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας «Φάρος», το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων και τους διαχειριστές της οικίας Θεοτοκοπούλου (Αθήνα).
Η Οικία Θεοτοκοπούλου υπάγεται στην αντιδημαρχία για το Παιδί του δήμου Αθηναίων και λειτουργεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων, του οποίου ιδρυτικός δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί: Εταιρεία συμβούλων «Vash Center», τουριστική εταιρεία «Esperia Travel».

Χορηγοί επικοινωνίας: www.ukranorama.gr, www.global-ukraine-news.org

 

Share:

Made in Ukraine

Ηλεκτρονικό τρακτέρ Edison

Έως σήμερα έχει πουληθεί η πρώτη παρτίδα των ουκρανικών ηλεκτρονικών τρακτέρ Edison, ανέφερε η επικεφαλής της ...

Το μοναδικό quadrocopter

Μια ομάδα Ουκρανών εθελοντών δοκίμασαν το πρωτότυπο ενός μοναδικού quadrocopter.

Οι δασμολογικές ποσοστώσεις ...

Αυτό δήλωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Eυρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Trofimtseva Olga, ...

Έγινε η πρώτη δοκιμαστική ...

Πρόσφατα, στο χώρο επισκευής οχημάτων της «Εταιρείας μεταφορών της Vinnytsia», κατεγράφη ακόμα ένα σημαντικό ...

Το μενταγιόν SenStone για τη ...

Την περασμένη άνοιξη, η ουκρανική ομάδα παρουσίασε το πρώτο εθνικό startup της τεχνολογίας στο χώρο της μόδας ...

Παραγωγή κιθαρών στην Ουκρανία

Όταν μια χώρα έχει παραγωγή πλοίων, είναι ισχυρή, ή παραγωγή όπλων - επικίνδυνη. Και όταν η χώρα κατασκευάζει ...

Οι Ουκρανικές εταιρείες ...

Το outsourcing , (δηλαδή η χρήση εξωτερικών πόρων, μεταφορά από την εταιρία, στο πλαίσιο της σύμβασης, ...

Το ουκρανικό κινούμενο σχέδιο ...

Το δικαίωμα για προβολή του ουκρανικού κινουμένου σχεδίου «Η κλεμμένη Πριγκίπισσα» έχουν ήδη αγοράσει ...

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ

Ελλήνο-ουκρανικό, ...

Μία μοναδική έκδοση του ουκρανικού εκδοτικού οίκου, ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ, ΟΥΚΡΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ.

Ένας από τους μεγαλύτερους ...

Η Tigres Corporation προσφέρει ένα ευρύ φάσμα παιχνιδιών και προϊόντων υψηλής ποιότητας για παιδιά. Όλα τα ...

Ουκρανική εταιρεία αναζητά ...

 

Ουκρανική εταιρεία αναζητά εξωτερικούς εμπορικούς εταίρους για την εξαγωγή γεωργικών και διατροφικών ...

Ελλήνο-ουκρανικό, ...

Έχουμε στη διάθεσή μας στην Αθήνα περιορισμένο ποσό εκτύπων μοναδικής έκδοσης του ουκρανικού εκδοτικού ...

Top